Ендодонтия
May 19, 2014, 7:49 p.m.
photo.title

Ендодонтия

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към лечение на зъболяванията на зъбната пулпа (нерва на зъба). Зъбната пулпа се намира във вътрешността на зъба и е заобиколена от твърда зъбна тъкан, наречена дентин.

Чрез нея се осъществява обмяната на хранителни вещества и чувствителността на зъба. Различнитe видове заболявания и травми на зъбите могат да засегнат зъбната пулпа. Симптоми на това засягане са спонтанна остра болка, продължителна чувствителност от топло и/или студено, дискомфорт при докосване и дъвкане, както и абсцес или фистула.

 

В случаи на некроза или необратимо възпаление на зъбната пулпа, ендодонтията (кореновото лечение) е единственото решение да се спаси зъба и да се предпази организма от други усложнения.

 

Само качественото и прецизно лечение на каналите на зъба е в състояние да даде дълготрайност.

 

След правилното ендодонтско лечение и подходящо възстановяване, естетиката и функцията на зъба се възвръщат.Специалността ендодонтия се наложи поради необходимостта от прецизно кореново лечение , което да позволи максимално дълго да се запазят естествените зъби.

 

Развитието на тази специалност наложи високи стандарти и се превърна в критерии за добра дентална практика.

Каква е разликата в лечението

Практически няма разлика.

Каквито и да са симптомите, лечението преминава през три основни етапа. Диагноза, почистване и оформяне на канала и накрая запечатване на това пространство.

Разлика има само когато зъболекаря (ендодонтиста) няма достатъчно време за да извърши пълният обем от необходимите манипулации, за да постигне основните цели на ендодонтското лечение. Това са случаите на спешна помощ, при които целта е да се намалят симптомите и да се осигури по-добър комфорт на пациента, за да може да се намери време за извършване на пълният обем на лечение.

Кореновото лечение се занимава с пространството вътре в зъба, което е инфектирано и води (веднага или по-късно) до болка в зъба. Доказано е, че микроорганизмите се развиват основно вътре в зъба (в пространството заемано от пулпната тъкан) и че много малко от тях се намират извън зъба. Затова лечението е насочено именно към почистването , дезинфекцията и запечатването с инертен материал на това пространство.

Основна цел на кореновото лечение

Да спре постъпването на дразнители към окръжаващите зъба тъкани и по този начин, да даде възможност на организма да възстанови нормалната функция на тези тъкани.

Тази цел се постига, като вътрешното пространство на зъба се изчиства от микроорганизми, тъкани остатъци, колкото е възможно повече, а ако има останали микроорганизми те биват “погребани” с помощта на херметичното запечатване на това пространство.

Спирайки постъпването на микроорганизми и/или техни токсини към организма (окръжаващите зъба тъкани), даваме възможност на имунната система да се пребори и да възстанови нанесените поражения.

Какво представлява самото лечение

Усъвършенстването на ендодонтските техники и новите материали направиха модерната ендодонтия безболезнена и в много висок процент, протичаща без усложнения.

Кореновото лечение може да завърши и в едно посещение, но много по често се изискват няколко посещения. Използва се локална анестезия, която може да бъде съчетана с предварителна подготовка с релаксанти за намаляване на напрежението. Самото лечение представлява – щателно почистване на корено-каналната система (отстраняване на всички остатъци от пулпата, предаване на конусообразна форма и дезинфекция) и херметичното и запечатване, така че да няма никакъв обмен между вътрешността на зъба и заобикалящата го тъкан (периодонтални тъкани и кост).

За целта стоматолога ще изолира зъба, с помощта на латексово платно, наречено кофердам (ако имате алергия към латекс, трябва задължително да предупредите лекуващия – тогава ще се използва не латексово платно). Ще оформи достъп до каналите и в процеса на разширяване ще ги дезинфекцира с различни химични агенти. Накрая ще ги затвори херметично с инертен материал.

В днешно време най-използваният материал за запечатване е гутаперка в комбинация със силър, за залепването и към стените на канала.

 

За да се спази този протокол клиниката разполага с апаратура за прецизна диагностика (апекслокатор, дигититален рентген) и лечение на кореновите канали (ендомотор, апарат за вертикална кондензация).

 

Source

Author - Георги Зографски

Public on: May 19, 2014, 7:49 p.m.

Copyrights ©2014: Дентален Център 2 ООД